Friday, October 23, 2009

Tafsiran Sejadah Berdiri..

Tafsiran Sejadah berdiri : Ada yang kata memang benar satu keajaiban..ada pula yang kata satu permainan..apa yang penting ialah bagaimana kita mentafsirkan kalam allah.. petunjuk dari allah. jangan pula kita mempersendakan pula. biarlah orang yg tidak berapa nak islam persendakannya tetapi org ygn beriman wajib pandang sesuatu dengan ilmu..

Bagi saya setiap yg berlaku ada cerita dan penyampaian yg hendak disampaikan.. bergantung kepada diri masing2 mentafsirkan dengan ilmu yg dikurniakaan Allah..

Saya setuju dgn pendapat orang, bila sejadah berdiri baru ramai yang ke surau..padahal sebagai umat islam kita tidak perlu tunggu sejadah beridi untuk memenuhkan surau..

Dan saya punya pendapat yg lain iaitu Allah sengaja nak menunjukkan manusia yaang solat dizaman ini sama seperti keadaan sejadah yg bersolat. tidak mendapat apa-apa dan tidak punyai erti apa-apa kerana tidak punya iman samalah seperti sejadah tersebut.

Yang kedua, Berdirinya sejadah tersebut membawa kepada diheboh2 kan kepada masyarakat, media, menunjukkan umma t islam hari ini ibadah untuk menunjuk2. kalau boleh hendak diberitahu semua orang bahawa dia sedang bersolat..samalah dengan kelakuan sejadah tersebut.

Bukankah itu yang allah terangkan didalam alquran " mereka ibadah tetapi aku balas dengan neraka" iaiatu apabila umat islam sudah tidak pentingkan iman. hanya memntingkan luaran atau pakaian iman sahaja. pergi kesurau dan solat..

Sekarang Allah tunjukkan, sejadah itu lebih mulia.sejadah pun boleh solat..siap tidur lagi kat surau..semur hidup duduk dalam suarau..
tapi tanpa iman..apa gunanya..maka samalah dengan kita yg bernama manusia..tiada iman tidak ada apa nilainya disisi Allah.

Biarlah samaada sejadah itu didirikan orang, atau memang benar ia berdiri sendiri, jangan lah kita membuat bahan jenaka..biarlah orang bukan islam menjenakannya, tetapi ambil iktibar dari kejadian tersebut.